Categories
blog

Не е необичайно да се справяте с безсънието от време на време

Не е необичайно да се справяте с безсънието от време на време

Абонирайте се за нашия бюлетин за диабет!

Най -новото при диабет тип 2

5 начина за лечение на диабет тип 2, докато работите от вкъщи

Не позволявайте на рутинните ви дистанционни дейности да причиняват влакче с кръвна захар.  

От Krista Bennett DeMaio 31 март 2021 г. Спонсорирано рекламно съдържание

Food Rx: Ендокринолог споделя какво яде за един ден, за да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

Лекар от университета в Станфорд, специализиран в лечението на хора с диабет тип 2 и затлъстяване, говори за ядене на зеленчуци подъл, порциониране на ориз. . .

От Кейт Рудър 18 март 2021 г.

Диабет тип 2, свързан с повишен риск от болестта на Паркинсон

Генетичните данни показват, че може да има пряка връзка между диабет тип 2 и по -висок риск от разстройство на движението, както и неговото прогресиране. . .

От Лиза Рапапорт, 12 март 2021 г.

Повече доказателства Веднъж седмично инжектиране на семаглутид помага на хората с диабет да отслабнат

Продаван в по -ниска доза под марките Ozempic и Rybelsus за лечение на диабет тип 2, семаглутидът също може да бъде безопасен и ефективен при хронично тегло. . .

От Лиза Рапапорт, 8 март 2021 г.

8 неща, които хората с диабет трябва да знаят за ваксините срещу COVID-19

Научете за безопасността, ефикасността и значението на ваксините срещу COVID-19, ако вие или ваш близък живеете с диабет тип 1 или тип 2.

От Кейт Рудър, 21 януари 2021 г.

Има ли връзка между диабет тип 2 и замърсяване на въздуха?

Появяващите се научни изследвания показват, че излагането на замърсяване на въздуха може да повлияе на риска от диабет и да затрудни управлението на болестта. . .

От Кейт Рудър, 20 януари 2021 г.

Метформинът може да доведе до по -здравословна бременност при жени с диабет тип 2

Бременните жени с диабет тип 2, които са приемали метформин, наддават по -малко тегло, изискват по -малко инсулин и имат по -малък риск от раждане на големи бебета. . .

От Лиза Рапапорт, 10 декември 2020 г.

Повечето с диабет може да са с много висок риск от фатално сърдечно заболяване след 10 години

Новите проучвания подчертават значението на управлението на рисковите фактори за сърдечни заболявания, ако живеете с диабет тип 2.

От Мелиса Джон Майер 1 декември 2020 г.

Средиземноморска диета, обвързана с 30 % намален риск от диабет при жените

Двадесетгодишните последващи резултати помагат да се осветят ключовите пътища в тялото, които помагат да се обяснят защитните ползи от този популярен стил на хранене.

От Беки Ъпъм, 23 ноември 2020 г.

7 грешки в нисковъглехидратната диета, които трябва да избягвате, когато имате диабет

Намаляването на въглехидратите е основата на управлението на диабета, но не е надеждно. Избягвайте тези грешки с ниско съдържание на въглехидрати за по-добро здраве с диабет тип 2.

От K. Aleisha Fetters, 13 ноември 2020 г. “

Виждали ли сте някога малко петънце, точка или извиване, плаващи във въздуха, само за да го отлетите, когато се опитате да го погледнете директно? Или сте забелязали трептящи светлини или светкавични ивици, за които сте знаели, че всъщност не са там? Ако е така, вие сте един от многото хора, които са изпитали често срещаното явление на зрението, известно като плаващи очи и светкавици.

По -голямата част от хората – 7 от всеки 10, всъщност – ще изпитат плаващи очи и светкавици в даден момент от живота си. Те са нормална част от процеса на стареене и през повечето време не се считат за медицински проблем. Бързото появяване на много очни плавачи и светкавици може да показва, че е настъпило разкъсване на ретината; ако не се лекува незабавно, това може да ви струва зрението.

Защо се появяват плаващи и мигащи очи

Очите ни са пълни с прозрачно вещество, известно като стъкловиден гел, което помага на очната ябълка да запази формата си, като същевременно позволява на светлината да премине през ретината; ретината се намира на задната стена на окото и съдържа нервни клетки, които възприемат визуални сигнали от светлината. Поплавъците и проблясъците на очите са причинени от промени в стъкловидния гел, които настъпват с напредването на възрастта.

Поплавъци под очите се появяват, когато стъкловидният гел се сгъсти или намали поради стареене, което води до образуване на частици в гела. Тези частици блокират светлината, преминаваща през окото ви, хвърляйки сенки върху ретината. Сенките се разглеждат като плаващи, които могат да бъдат създадени от:

Образуването на протеинови бучки в стъкловидния гел. Тези видове плаващи очи обикновено приличат на криволичене, паяжина, попови лъжички или кръгове. Те остават в стъкловидния гел за постоянно и хората са склонни да ги игнорират. Разпукването на кръвоносните съдове в ретината, когато свиващият се стъклен гел ги дърпа. Поплавъците на очите, причинени от този вид незначителни кръвоизливи, създават малки черни точки във вашето зрително поле, които могат да наподобяват дим или облак комари. Обикновено те се решават сами, тъй като кръвта се абсорбира отново от тялото, но може да продължи месеци. Задно отлепване на стъкловидното тяло (PVD). Стъкловидният гел, който всъщност се отдръпва от ретината, е състояние, известно като PVD. Отломките от мястото на откъсването се носят в стъкловидния гел и причиняват поплавъци, наподобяващи паяжини, мъгла или воал, който затъмнява част от вашето зрително поле. В повечето случаи отлепването се случва чисто и очните поплавъци стават по -малко забележими след няколко месеца.

Очните проблясъци са резултат от удебелен стъкловиден гел, който дърпа и търка ретината, причинявайки визуални ефекти, които приличат на светкавици или светкавици. Тези светкавици могат да се появят и да се включат за няколко седмици или месеци, но обикновено избледняват с течение на времето. Ако видите проблясъци, придружени от плаващи, най -вероятно изпитвате PVD.

Светкавиците също могат да бъдат причинени от настъпващо мигренозно главоболие. В тези случаи светкавицата на окото често ще изглежда като назъбени линии или топлинни блясъци, които продължават между 10 и 20 минути.

Времето е вашето най -добро лечение

Поплавъците и проблясъците на очите, причинени от стъкловидния гел, са най-видими, когато гледате обикновен светъл фон. Затворете едното си око и погледнете празна стена, синьо небе или бял фон на екрана на компютъра. Ако видите извиване, точка или друга форма, която се движи наоколо, значи сте открили плавател за очи.

Поплавъците и проблясъците на очите обикновено не изискват лечение. Светкавиците обикновено изчезват и с течение на времето повечето хора не забелязват плаващите вещества толкова често, защото мозъкът се научава да филтрира визуалните смущения. Един досаден поплавък в центъра на вашето зрение понякога може да бъде облекчен, като завъртите очи наоколо, което завърта стъкловидния гел в очната ябълка и кара плаващия да се отдалечи.

Хирургична процедура, наречена витректомия, премахва стъкловидния гел от окото и го замества с физиологичен разтвор, но това е основна процедура, която обикновено не се счита за риск.

Когато е проблем с отлепването на ретината

Издърпването от стъкловидния гел понякога може да причини по -сериозно медицинско състояние, при което ретината се разкъсва и се отделя от окото. Ако това се случи, можете частично или напълно да загубите зрението си в това око. Симптомите на отлепване на ретината включват:

Внезапно увеличаване на броя на плаващите очи и проблясъци, които изпитвате, или внезапната им поява за първи път. Загубата на периферното ви зрение, обикновено изглеждаща като завеса или сянка, която идеалика най ниска цена се движи към центъра на вашето зрение с течение на времето. Зрение, което е станало замъглено или изкривено.

Хирургията е единственото лечение за отлепване на ретината и времето е от съществено значение за запазването на зрението ви. Ако имате някой от тези симптоми, трябва незабавно да посетите очния си лекар.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новото във Vision

6 причини да се присъедините към група за поддръжка, когато сте намокрили AMD

Групите за подкрепа могат да бъдат източници както на емоционално, така и на практическо ръководство.

От Куин Филипс, 21 април 2021 г.

Как проследяването на мокрия AMD може да помогне за предотвратяване на бъдеща загуба на зрение

Казването на Вашия лекар за малки промени веднага може да Ви помогне да получите лечение, за да избегнете по -нататъшно увреждане.

От Куин Филипс, 21 април 2021 г.

4 начина да останете позитивни, когато имате мокра AMD

Мокрият AMD може да доведе до загуба на централно зрение, което може да бъде страшно. Но лечението сега е по -добро от всякога и има много начини да се справите и да получите подкрепа. . .

От Ерика Патино 8 септември 2020 г.

Как да управлявате и наблюдавате вашата макулна дегенерация

Сухите и мокри форми на макулна дегенерация са различни. Разберете как да останете на върха на всеки тип, за да предотвратите загуба на зрение.

От Ерика Патино 8 септември 2020 г.

Wet AMD: 20 Домашни модификации за хора със загуба на зрение

Промяната на дома ви, за да се приспособи към загубата на зрение, не трябва да бъде трудна или скъпа.

От Куин Филипс, 8 септември 2020 г.

Мокри AMD и визуални халюцинации: Какво трябва да знаете

Няма ефективно лечение за халюцинации, свързани със загуба на централно зрение, но можете да разработите стратегии за справяне.

От Куин Филипс, 8 септември 2020 г.

5 мокри AMD митове, развенчани

Ранното откриване и лечение на влажна AMD е от съществено значение, така че е важно да се образовате за това състояние на очите. Ето как да отделите мита от. . .

От Бет У. Оренщайн 8 септември 2020 г.

Управление на мокра AMD: 8 основни хранителни вещества, които трябва да включите в диетата си

От Маделин Р. Ван, MPH, 12 февруари 2020 г.

Как Shannon Bream намери помощ за синдрома на ерозия на роговицата

До 16 ноември 2017 г.

Митове за поляризираните очила

До 14 ноември 2017 г. “

О: Плувките за очи са често срещани и обикновено безвредни. Националният очен институт (NEI) ги описва като паяжини, петна или нишки, които се носят във вашето зрително поле. Те се появяват, когато гелообразното стъкловидно вещество, което изпълва окото, започва да се свива и става жилаво, хвърляйки сянка върху ретината.

„Поплавъците са парченца отломки във вътрешността на окото ви, които се появяват, когато погледнете нещо бяло или много светло“, казва д -р Риши Сингх, персонал хирург в Института за очи Cole Eye в клиниката в Кливланд, Охайо. „През повечето време плаващите не са знак за нещо опасно. Поплавъците, причинени от хлабави клетки, например, обикновено не са толкова притеснителни и често изчезват сами след няколко седмици или месеци. ”

Поплавъците стават все по -чести с възрастта. Според NEI хората, които са много късогледни, имат диабет или са претърпели операция на катаракта, са изложени на по -голям риск от тяхното развитие. Ако плаващите изведнъж станат толкова плътни, че нарушават зрението ви, или ако са придружени от други симптоми, трябва да се консултирате с лекар.

„Освен ако окото не бъде внимателно прегледано от специалист, няма как да се разбере каква е причината за плаващите. Ето защо е важно за всеки, който започне да ходи на плавателни съдове, да уговори среща с очния си лекар “, казва д -р Сингх. „Ако те се появят внезапно или са придружени от светкавици, уговорете среща възможно най -скоро. ”

Поплавъците, придружени от светкавици или загуба на периферно зрение, могат да бъдат признак на отлепване на ретината, сериозно състояние, което се нуждае от незабавно внимание.

„Понякога влакната на стъкловидното тяло могат да изтеглят някои от нервните клетки на ретината със себе си, причинявайки разкъсване на ретината, което може да доведе до отлепване на ретината“, казва Сингх. „Това може да причини значително увреждане на зрението. ”Други възможни причини за поплавъци включват изтичане на кръв от малки съдове в ретината, инфекции или възпаления на окото и в редки случаи тумори.

СВЪРЗАНИ: Гледане на болестта в очите

Ако поплавъците са толкова тежки, че зрението се влошава, Вашият лекар може да препоръча операция. Известна като витректомия, процедурата включва отстраняване на стъкловидния гел на окото.

„Необходим е изпит, за да се определи най -добрият вариант на лечение“, казва Сингх. „В повечето случаи плаващите няма да са симптом на нещо по -опасно, но може да се препоръчат по -чести очни прегледи. ”

Имате ли въпрос, свързан със здравето, за д-р Гупта? Можете да го изпратите тук. За повече здравни новини и съвети посетете Health Matters With Dr. Sanjay Gupta.

Снимка: Алами

Важно: Мненията и становищата, изразени в тази статия, са на автора, а не на здравето на всеки ден.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новото в здравеопазването има значение с д -р Санджай Гупта

Може ли да имате лаймска болест и да не го знаете?

От д -р Санджай Гупта 1 май 2018 г.

Може ли прахът от талк да причини рак?

От д -р Санджай Гупта, 28 октомври 2016 г.

В: Каква е разликата между MD и DO и как да избера?

От д -р Санджай Гупта, 29 август 2016 г.

Какво е коляното на бегача?

От д -р Санджай Гупта, 1 юни 2016 г.

В: Каква е разликата между chalazion и sty?

От д -р Санджай Гупта 2 ноември 2015 г.

В: Какво мога да направя с това звънене в ушите ми?

От д -р Санджай Гупта 9 септември 2015 г.

В: Какво е езофагеален дивертикул и опасен ли е?

От д -р Санджай Гупта, 28 октомври 2014 г.

Как да разпознаете пневмония – и начини да се предпазите

Пристъпът на грип се превърна в трагичен обрат за млада двойка.

До 8 октомври 2014 г.

Обикновен грип, доведен до 45 дни в кома

Невъзможно е да се предвиди кога обикновената инфекция може да доведе до синдром на остър респираторен дистрес (ARDS). Когато това стане, само 6 на 10 души оцеляват. . .

От д -р Санджай Гупта 4 септември 2014 г. Вижте всички

Някои хора, приемащи мелатонин, изпитват сънливост през деня, което намалява бдителността и затруднява свършването на нещата. Джейми Грил/

Не можете да спите и търсите помощно средство за сън, което не създава навици?

Не е необичайно да се справяте с безсънието от време на време. Може да имате затруднения със заспиването. Или ако можете да заспите бързо, може да се събудите след два или три часа. Това може да причини сънливост през деня, раздразнителност и намалена производителност.

Една нощ на лош сън може да не нанесе твърде много поражения върху тялото ви. Но когато проблемът продължава дни, седмици или месеци, добавянето на мелатонин може да върне съня ви в правилната посока.

Мелатонинът е хормон, който тялото произвежда естествено. Нивото на мелатонин се увеличава няколко часа преди лягане, което сигнализира тялото ви да се подготви за почивка. (1) Важно е да се отбележи обаче, че мелатонинът не е инициатор на съня, а по -скоро регулатор на съня, обяснява д -р Каролин Дийн, експерт по съня и автор на 365 начина за повишаване на мозъчната ви мощност: Съвети, упражнения, съвети. (2)

Някои хора обаче не произвеждат достатъчно мелатонин. В резултат на това сънят не идва лесно. Но докато мелатонинът е естествен хормон, който може да помогне за нулиране на циркадния ви часовник, пероралният мелатонин не е подходящ за всички. (2)

Какви са страничните ефекти на мелатонин?

Нуждите от мелатонин варират от човек на човек. Средно повечето хора се нуждаят от по -малко от 3 милиграма (mg) на нощ, за да спят по -добре. И все пак някои хора приемат повече. (3)

Мелатонинът като цяло е безопасен, но някои хора са по -чувствителни към оралния хормон и изпитват странични ефекти при употреба. Нежеланите реакции обикновено се появяват при продължителна употреба или когато човек приема твърде много. (4)

Възможните странични ефекти на пероралния мелатонин включват: (1,3,5)

Главоболие Леко до умерено главоболие може да показва, че сте приели твърде много или тялото ви е чувствително към перорален мелатонин. Стомашни проблеми Мелатонинът също причинява стомашен дискомфорт при някои хора. Това може да включва спазми, гадене и диария. Замаяност Някои хора, които приемат мелатонин, също съобщават за леко замаяност, замаяност или световъртеж. Раздразнителност Твърде много мелатонин също може да повлияе на настроението.