Categories
blog

A madárinfluenzát nem lehet pusztán a tünetek alapján diagnosztizálni

A madárinfluenzát nem lehet pusztán a tünetek alapján diagnosztizálni

A GABA-kiegészítők növelhetik a vérben keringő vegyi anyagok szintjét, de kevés bizonyíték utal arra, hogy a keringő GABA átjuthat a vér-agy gáton, és növelheti a GABA szintjét az agyban.

A GABA-kiegészítők (vagy bármely más kiegészítő) szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy egy képzett egészségügyi szakemberrel.

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

GABA és benzodiazepinek, Nature Reviews Drug DiscoveryGABA és szorongás, McGill Egyetem, GABA és depresszió, Archives of General PsychiatryGABA-kiegészítők, University of California Berkeley WellnessGABA receptorok, American Journal of PsychiatryGABA receptorok, European Journal of LeuroscienceS Leuroscience.

A legújabb a GABA-ban

teszt

1970. január 1-ig"

A fejfájás és a homályos látás a terhesség alatt ártalmatlan érzések, vagy a preeclampsia jelei lehetnek, amely a terhesség 20. hete után kialakuló emelkedett vérnyomással kapcsolatos állapot.

Preeclampsia Meghatározott

„A preeklampszia az, amikor magas a vérnyomása, és a vizeletében fehérje van” – magyarázza Susan Lashley nagy kockázatú szülész-nőgyógyász, MD, a charlottesville-i Virginia Egyetem anyai és magzati gyógyászatával foglalkozó osztályának adjunktusa.

Terhesség toxémiának is nevezik, a terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás vagy magas vérnyomás nagyon veszélyes mind az anyára, mind a gyermekre nézve.

A preeclampsia típusai és tünetei

Dr. Lashley a preeclampsia két típusát írja le:

Enyhe preeclampsia: Az egyetlen tünet a magas vérnyomás és a fehérje a vizeletben. Súlyos preeclampsia: A fenti tünetek mellett a betegek fejfájást, hányingert, hányást és görcsrohamokat okozhatnak.

A preeclampsia egyéb tünetei a fényérzékenység és a hasi fájdalom.

Ezek mind egyéb terhességi állapotok jelei lehetnek, ezért fontos, hogy forduljon orvosához, ha ezeket tapasztalja. Orvosa a terhesgondozási látogatások során is ellenőrizni fogja a preeklampsziát a vérnyomás és a vizelet elemzésével.

A preeclampsia statisztikái és okai

A magas vérnyomás a terhességek körülbelül 5-10 százalékában jelentkezik, bár a súlyos preeclampsia sokkal ritkábban fordul elő. “Nem igazán tudjuk, mi okozza a preeclampsiát” – mondja Dr. Lashley. „Úgy gondoljuk, hogy ez a méhlepényhez kapcsolódik, ezért a baba és a méhlepény megszületése az egyetlen „gyógymód”. ’”

A preeclampsia kockázati tényezői

Bizonyos tényezők növelik a preeclampsia kockázatát a terhesség alatt:

40 év feletti 20 évesnél fiatalabb Ikrek vagy más többszörös születése Magas vérnyomás, ha nem terhes Korábban preeclampsia diagnosztizáltak Fogantatás előtt elhízottak Egyéb krónikus betegségek, például cukorbetegség, vesebetegség, lupus vagy rheumatoid arthritis

A preeclampsia veszélyei

Ha nem kezelik, a preeclampsia:

Károsítja a méhlepényt, amely táplálja és támogatja a babát. Károsítja az anya veséjét, máját és agyát. Görcsrohamokhoz vezethet – ezt a veszélyes szakaszt eklampsziának nevezik. Alacsony születési súly, koraszülést okoz

A preeclampsia bizonyos esetekben akár végzetes is lehet mind az anya, mind a baba számára.

Védelem a preeclampsia ellen

Nincs biztos módszer a preeclampsia megelőzésére. Mint mindig, az egészséges testsúly fenntartása, a tápláló étrend és a rendszeres terhesgondozás segít csökkenteni a szövődmények kockázatát, és biztosítja, hogy az olyan állapotokat, mint a preeclampsia, elég korán felismerjék ahhoz, hogy kezelni lehessen őket.

Ha magas vérnyomása van a teherbe esés előtt, győződjön meg arról, hogy a vérnyomása kontroll alatt van, edzen, csökkentse a sófogyasztást és szedje a felírt gyógyszereket.

Preeclampsia kezelése

„Ha a nők várandósok, mi szüljük a babát” – mondja Lashley. „Ha koraszülöttek, igyekszünk kitartani, ameddig csak lehet, mert fejlettebb babát szeretne. ”

Ha preeclampsiát diagnosztizálnak nálad, mielőtt babája biztonságosan megszülethetne, akkor otthon vagy esetleg a kórházban gondosan ellenőrizni fogják. Gyógyszert kaphat vérnyomásának szabályozására és a rohamok megelőzésére. Orvosa dönthet úgy, hogy korai szülésre van szükség, ebben az esetben gyógyszeres kezelést is kaphat, hogy segítse a baba tüdejét a szülés előtt.

A preeclampsia tünetei leggyakrabban a szülés után hat héten belül elmúlnak. Néhány nőnek azonban még mindig magas lesz a vérnyomása a hathetes ellenőrzés során, és magas vérnyomást (magas vérnyomás) diagnosztizálnak náluk – mondja Lashley.

Annak ellenére, hogy nehéz megjósolni, hogy kinél alakul ki preeclampsia, a tünetekről való tájékozottság és a tervezett terhesgondozási időpontok betartása a lehető legjobb esélyt adja az egészséges terhességre és szülésre.

Iratkozzon fel Női Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb terhesség

A tanulmány szerint a marihuánát használó terhes nők valószínűleg öngyógyulnak a reggeli rosszullét tünetei

Egy új kutatás összefüggést mutat a terhesség korai tünetei, az émelygés és a hányás között a prenatális marihuána használatával.

Írta: Michael Dolan 2018. augusztus 20

A legjobb vény nélkül vásárolható prenatális vitaminok

Ezek a vitaminok kínálják a legjobb tápanyagokat az egészséges terhesség támogatásához.

2018. június 18-ig

Terhesség alatti ágynyugalomra rendelt?

2017. november 15-ig

7 igazán új babaváró tevékenység

2017. november 15-ig

Cuter By the Dozen: A legjobb 12 Baby Shower díj

2017. november 15-ig

10 módszer, amellyel a terhesség megváltoztatja a bőrödet

2017. november 14-ig

10 dolog, amit a nőgyógyász nem mond el neked

2017. november 14-ig

A szoptatott babából magasabb IQ-jú gyermek lehet

Az anyák magasabb gyermeki IQ-val egészíthetik ki a szoptatással kapcsolatos előnyök listáját: Egy új kutatás azt mutatja, hogy minél tovább szoptat egy új anya. . .

2013. július 31-ig

Deya Justice mindig tudta, hogy egy baba megölheti – aztán teherbe esett

A rossz szívvel született gyerekek már elég sokáig élnek ahhoz, hogy saját gyermekeik szülessenek. Az orvosok számára ismeretlen terület.

2013. június 24-ig

IVF születési arányok

2012. október 23-ig"

A madárinfluenza vagy madárinfluenza egy olyan fertőzés, amely főként madarakban fordul elő. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a madárinfluenza-vírusok többsége nem fertőzi meg az embert, de egyes törzsek – különösen a H5N1 és a H7N9 – ritka esetekben átterjedhetnek az emberre, és súlyos betegségeket okozhatnak. (1)

A madárinfluenza akkor terjed át az emberre, ha ezek a vírusok, amelyek az úgynevezett madárinfluenza A vírusok csoportjába tartoznak, a fertőzött madár nyálából, nyálkahártyájából vagy ürülékéből az ember szemébe, orrába vagy szájába jutnak. Az emberek megfertőződhetnek, ha belélegzik a vírust, amely levegőcseppekben vagy porban is életben marad, vagy megérintve a vírust hordozó felületet, és átviheti a szemre, orrra vagy szájra.

Ritkán a vírus emberről emberre is terjedhet – jegyzi meg az Országos Orvosi Könyvtár. (2)

A madárinfluenza jelei és tünetei

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a madárinfluenza tünetei jellemzően a vírus elkapását követő két-öt napon belül jelentkeznek. (3) Gyakran hasonlóak a szezonális influenza tüneteihez, és az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Ezek általában a következőket tartalmazzák:

Kötőhártyagyulladás 100,4 F (38 C) feletti láz Köhögés Torokfájás Fejfájás Légzési nehézség Fáradtság Hányinger és hányás Izomfájdalmak Hasi fájdalom Vérzés az orrból vagy az ínyből

Az emésztőrendszeri tünetek, például hányinger, hányás és hasmenés gyakrabban észlelhetők a H5N1 fertőzésben szenvedőknél; A kötőhártya-gyulladás gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akiket a vírus H7 formái érintenek. (3)

A madárinfluenza okai és kockázati tényezői

A Mayo Clinic szerint a madárinfluenza vadon élő madarakkal és háziszárnyasokkal, például csirkékkel, pulykákkal és kacsákkal való érintkezés útján terjed. (4)

Míg a madárinfluenza-fertőzések ritkák, legtöbbjük olyan embereknél fordul elő, akik védtelenül érintkeztek fertőzött madárral vagy szennyezett felülettel. Voltak azonban olyan esetek, amikor egy személy anélkül fertőződött meg, hogy közvetlen kapcsolatba került volna egy madárral.

Ritkábban terjed a vírus emberről emberre, de ez a fajta átvitel korlátozott volt, és úgy tűnik, nem megy könnyen – jegyzi meg a CDC. (5)

A szabadtéri piacok is madárinfluenza forrásai lehetnek, mivel a tojást és a madarakat egészségtelen körülmények között lehet árulni.

Néhány esetben előfordult H5N1-fertőzés olyan embereknél, akik nyers, szennyezett baromfivérből készült ételeket ettek, de nincs bizonyíték arra, hogy a megfelelően főtt baromfievés alkotox vélemény miatt madárinfluenzával fertőzöttek volna. (3) Az alulsütött baromfievést az influenzán kívül más fertőzésekkel is összefüggésbe hozták, beleértve a szalmonellát (1).

Vannak, akiknél nagyobb a kockázata a madárinfluenzában való megbetegedésnek, beleértve a terhes nőket, a 65 év feletti felnőtteket és a legyengült immunrendszerű embereket. (2)

Hogyan diagnosztizálják a madárinfluenzát?

A madárinfluenzát nem lehet pusztán a tünetek alapján diagnosztizálni. A madárinfluenza diagnosztizálásához az egészségügyi szakember tampont vesz az ember orrából vagy torkából, és a mintát elküldi egy laboratóriumba, amely molekuláris teszt segítségével kimutathatja a vírust.

A vizsgálat akkor a legpontosabb, ha a mintát a beteg betegségének első néhány napjában veszik; nehéz lehet kimutatni a vírust olyan embernél, aki már nem nagyon beteg vagy teljesen felépült. Lehetséges azonban olyan antitesteket találni, amelyeket egy személy a vírus leküzdésére termelt. (1)

A madárinfluenza prognózisa

Bár a tünetek enyhék lehetnek, a madárinfluenza súlyosabb esetei halálosak is lehetnek. A madárinfluenzával kórházba került betegek mortalitása több mint 50 százalék az összes törzs esetében együttvéve. A Stat Pearls szerint a H5N1 halálozási aránya 60 százalékra becsülhető. (6) Az Emerging Infectious Diseases című folyóiratban 2020 augusztusában megjelent kutatás szerint a H7N9 okozta halálozási arány 40 százalék körüli. (7)

A madárinfluenza időtartama

A H5N1 madárinfluenza átlagos lappangási ideje 2-5 nap, bár akár 17 napig is eltarthat. (3) A H7N9 esetében az átlagos lappangási idő öt nap, és legfeljebb 10 napig tarthat. (3) Mindkét vírus lappangási ideje hosszabb, mint a szezonális influenzáé.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a madárinfluenzában szenvedőket legalább öt napig vírusellenes gyógyszerekkel kell kezelni, de a tünetek enyhüléséig folytathatják a szedést. (3)

A szerkesztő válogatása

Meddig tart a megfázás vagy az influenza?

Influenza elleni oltás: Amit tudnod kell

Megfázás, influenza vagy COVID-19?

A madárinfluenza kezelési és gyógyszeres lehetőségei

Az emberekben előforduló madárinfluenza vírusellenes gyógyszerekkel kezelhető, ami gátolhatja a vírusok szaporodási képességét, és segítheti az embereket a betegségből való felépülésben.

Gyógyszeres lehetőségek

A vírusellenes gyógyszerek akkor működhetnek a legjobban, ha a lehető leghamarabb felírják őket, ideális esetben a tünetek megjelenését követő 48 órán belül. A madárinfluenza kezelésére használt gyógyszerek a következők:

Tamiflu (oszeltamivir) Relenza (zanamivir) Rapivab (peramivir)

De a H7N9 és H5N1 vírusok rezisztenssé váltak a Gocovri (amantadine) és a Flumadine (rimantadine) vírusellenes szerekkel szemben.

A madárinfluenza megelőzése

Az Egyesült Államokban nincs széles körben elérhető vakcina a madárinfluenza megelőzésére. A madárinfluenza megelőzésének legjobb módja az expozíciós források elkerülése.

Azoknak, akik baromfival dolgoznak, be kell tartaniuk a fertőzések elleni védekezési gyakorlatokat, például viselniük kell az egyéni védőfelszerelést és be kell tartaniuk a megfelelő kézhigiéniai protokollokat.

A vadon élő madarak is a fertőzés forrásai lehetnek, ezért a legjobb, ha a helyi vagy állami szerveket hagyjuk megsemmisíteni az elhullott madarakat. Ha sok madár pusztul el ugyanazon a területen, egy vadszervezet valószínűleg kivizsgálja az okot. Az emberek nem kerülhetnek túl közel a madarakhoz, és kerülniük kell a madárürülékkel szennyezett felületek érintését.

Egészséges utazás

Szakértők szerint hogyan kerüljük el a baktériumokat utazás közben

Tudj meg többet

A CDC arra kéri a madárinfluenzával fertőzött országokba utazó embereket, hogy kerüljék a madarakat tenyésztő vagy árusító területeket, ideértve a baromfifarmot és a szabadtéri piacot, és kerüljék az olyan helyeket, ahol a tojást és a madarakat egészségtelen körülmények között árusítják. (1) Azt is tanácsolják, hogy minden baromfihúst vagy tojást teljesen megfőzzenek, és kerüljék az állatok vérét tartalmazó ételeket. (1)

Azok, akik érintkezésbe kerültek egy fertőzött madárral, vírusellenes szereket kaphatnak megelőző jelleggel, mivel ezek a gyógyszerek is segíthetnek megelőzni a fertőzést.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala két vakcinát hagyott jóvá a H5N1 madárinfluenza vírus megelőzésére, de mindkettőt tartalékban tartja az Egyesült Államok kormánya arra az esetre, ha esetleg kitörne. (8)

A szezonális influenza elleni védőoltás nem véd a madárinfluenza ellen.

A madárinfluenza szövődményei

A madárinfluenza súlyos és életveszélyes szövődményeket okozhat, beleértve:

Tüdőgyulladás Conjunctivitis (rózsaszín szem) Vese diszfunkció Légzési elégtelenség Szepszis (vérfertőzés) Szívproblémák

Kutatás és statisztika: Hány embernek van madárinfluenza

A madárinfluenza H5N1 vírusáról először 1997-ben számoltak be, amikor Hongkongban baromfijárványt okoztak, és 2003-ban terjedt el.

A CDC szerint a madárinfluenza e törzsét összesen több mint 50 afrikai, ázsiai, európai és közel-keleti országban mutatták ki baromfiban és vadon élő madarakban. (9)

2014 januárjában Kanada jelentette az első H5N1-fertőzést az amerikai kontinensen, amely egy Kínából nemrégiben visszatért személynél fordult elő. (9)

A madárinfluenza H7N9 vírusáról először 2013 márciusában számoltak be Kínában, amely megfertőzte az embereket.

A WHO adatai szerint 2013 óta több mint 1500 ember fertőződött meg H7N9-vel. (10) Ezeknek az eseteknek a többsége Kínában fordult elő, de néhány fertőzést más országokban is jelentettek olyan utazók körében, akik nemrég tértek vissza Kínából, jegyzi meg a CDC. (11)

2015-ben egy férj és feleség az Egyesült Államokban megbetegedett H7N9-vel egy kínai utazás után; az Egyesült Államokban a CDC szerint egyetlen H5N1-es eset sem fordult elő. (12) Azonban volt néhány más típusú madárinfluenza fertőzés is emberekben. Például 2002-ben egy virginiai embernél, aki a H7N2-vel fertőzött baromfi eltávolításán dolgozott, fertőzés alakult ki a 2018 júliusában közzétett, influenza és egyéb légúti vírusok című kutatás szerint. (13) 2016-ban New Yorkban egy H7N2 járvány tört ki egy állatmenhelyen lévő macskák között, és egy személy, aki a beteg macskáknak volt kitéve, megfertőződött – jegyzi meg a CDC. (14)

A madárinfluenza kapcsolódó állapotai és okai

Mint fentebb említettük, a madárinfluenza tüdőgyulladáshoz vezethet. Ez encephalitist (agygyulladást) is okozhat.

Források, amelyeket szeretünk

Kedvenc szervezetek az alapvető információkért

Betegségellenőrzési és -megelőzési központok (CDC)

A CDC webhelye frissítéseket tartalmaz a madárinfluenza világméretű aktivitásáról. Az oldal részletesen bemutatja, hogy kik kaphatják el a legnagyobb valószínűséggel a vírust, és milyen óvintézkedéseket tehetnek a veszélyeztetett emberek a megbetegedések elkerülése érdekében.

Egészségügyi Világszervezet (WHO)

A WHO a világ országaival együttműködve küzd az olyan betegségek ellen, mint az influenza. Weboldaluk információkat nyújt a madárinfluenzáról és más zoonózisos fertőzésekről.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Influenza: madárinfluenza az emberekben. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2017. április 17. Madárinfluenza. U.